Verkrijgbare maten
Ons assortiment cementtegels is verkrijgbaar in de maten 20×20 cm en 14×14 cm. De tegels worden geleverd met bijbehorende hoeken, lijnen en plinten in diverse kleuren en patronen. Afwijkende maten zijn op aanvraag ook mogelijk. Alle cementtegels welke door de Tegel BV zelf ontworpen zijn, zijn wereldwijd gepatenteerd en beschermd door intellectuele eigendomsrechten. De Tegel BV heeft een breed kleurenpallet van 75 kleuren beschikbaar in haar collectie.
Geschiedenis van de cementtegel
De eerste cementtegels verschenen rond 1850 in België en Frankrijk aanvankelijk als alternatief voor de veel duurdere porseleinen tegels. In den beginne maakte men vooral uni gekleurde tegels, maar in de eerste bloeiperiode van 1900 tot 1930 begon men met het toepassen van Art Deco en Jugendstil patronen. Deze typische afbeeldingen kan men heden ten dage nog steeds vinden in Belgische en Franse herenhuizen en openbare gebouwen.
Vanwege de duurzaamheid en de relatief ongecompliceerde productiemethoden werden de cementtegels ook ingezet in voormalige koloniën. Hierdoor zijn de cementtegels wereldwijd verspreid geraakt. Men vindt ze nu terug in Noord Afrika, Zuid Afrika, Zuid Amerika, Noord Amerika, Azië en Australië. De decoraties in de verschillende wereld delen werd aangepast aan de lokale smaak, maar het productie proces bleef overal nagenoeg hetzelfde.
Productieproces
Het productie proces is eigenlijk ‘up-side down’. De patroonmal wordt in de moedermal gelegd. De compartimenten worden gevuld met een vloeibare pigment mix van marmergruis en fijn zand. Daarna wordt de rest van de mal afgevuld, eerst met fijn cementzand en vervolgens met grover cementzand. Dan wordt de cementtegel aangedrukt door middel van een hydraulische drukpers met een druk kracht van minimaal 30 bar. Het maken van een cementtegel neemt tussen de 3 en 5 minuten in beslag afhankelijk van de compliciteit van het patroon. Nadat de cementtegel geperst is, wordt het voor 24 uur in een waterbad gelegd, zodat de cement kristallen zich kunnen ontwikkelen. Daarna worden de cementtegels in een ruimte met een hoog vochtigheidsgehalte ‘gerijpt’ zodat de cement kristallen verder kunnen uitharden.